Ongesteld en voeding

Gepubliceerd op 5 oktober 2022 om 11:50

Belangrijke voedingsstoffen tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie verlies je natuurlijk bloed. Is het daarom belangrijk om meer ijzer of andere voedingsstoffen binnen te krijgen?

'Er is helaas (nog) geen wetenschappelijk onderzoek bekend over wat te eten tijdens een menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies bij een menstruatie varieert van 50-200 ml. In de regel hoef je tijdens een menstruatie je ijzervoorraad niet aan te vullen, maar het is wel belangrijk om, indien je wat heviger menstrueert, je ijzervoorraad goed op peil te houden gedurende de hele maand.'

 

Dit kun je doen (en laten) om je tijdens
de menstruatie beter te voelen:

 

  • Drink geen koolzuurhoudende dranken(dat zorgt juist voor erger opgeblazen gevoel), maar drink gewoon (kraan)water. Hierdoor houd je minder vocht vast.
  • Probeer geen bewerkt voedsel (kant-en-klaarmaaltijden) te eten, hier zit vaak meer zout in dan vers eten. Zout maakt dat je meer vocht vasthoudt. Ook in drop zit veel zout trouwens...
  • Peulvruchten zoals bonen kunnen voor opgeblazen gevoel zorgen maar zijn ook een bron van ijzer, eiwitten en vezels, dus toch wel erg goed om aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen.
  • Probeer je suikerinname stabiel te houden – je bent deze dagen gevoelig voor wisselingen in bloedsuikerspiegel. Eet veel fruit (natuurlijk suiker en vocht afdrijvend) en volkorengranen. Vermijd pasta’s, witbrood, rijst en koekjes.
  • Groene bladgroenten zijn een bron van ijzer en hebben een geweldig effect op je darmen. Altijd goed om te eten!
  • Vermijd koffie en zwarte thee. Kruidenthee (kamille) helpt eerder tegen opgeblazenheid en drijft vocht af.
  • Vlees is ook een bron van ijzer. Tijdens de menstruatie kan vlees echter ook een opgeblazen gevoel geven, omdat het niet zo snel verteert. Beter om - als je vlees eet - dit buiten de menstruatie te doen.
  • Calcium zou de krampen verminderen, dus foods als yoghurt en melk zouden hierbij kunnen helpen.
  • Last but not least: chocolade – we eten het niet voor niets. Gewoon omdat het lekker is, maar ook omdat het magnesium en antioxidanten bevat. Dit werkt ook op een betere spierspanning, waardoor de krampen verlichten. Eet het in kleine hoeveelheden en dan het liefst de pure variant.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.