5 tips om jouw bloeddruk te verlagen

Gepubliceerd op 5 oktober 2022 om 12:07

Gezonder leven heeft zin! Door bijvoorbeeld gezonder te eten kan je bloeddruk met 8 tot 14 punten dalen. En hoeveel is het dan als je aan de slag gaat met onderstaande 5 tips?

5 tips voor een goede bloeddruk

  1. Eet gezond en let op zout.
  2. Afvallen als je te zwaar bent.
  3. Beweeg elke dag.
  4. Minder alcohol.
  5. Niet roken.

 

Zout eten kan de bloeddruk verhogen, ook verhoogt het de kans op cellulitis. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Jouw bloeddruk gaat 2 tot 8 punten omlaag bij het verminderen van gebruik van zout.

 

Gezonde keuzes

In kant- en klare producten zit vaak veel vet en zout. Kook daarom zelf, met veel verse groenten. Voeg weinig zout toe en probeer je maaltijd eens op smaak te brengen met verse kruiden. Kies bij voorkeur voor volkoren producten.

Als je te zwaar bent heb je meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral als het vet zich rond je buik ophoopt. Bij het afvallen kan je 5 tot 20 punten omlaag gaan in jouw bloeddruk.

Tips om af te vallen

Ben je te zwaar? Probeer dan wat kilo's af te vallen. Volg geen crashdieet, maar maak een goed eet- en beweegplan voor jezelf, of vraag wat advies aan mij. Als ervaren coach maak ik namelijk voedingsadvies en trainingsschema's op.

Beweeg elke dag een half uurtje in een stevig tempo en verlaag jouw bloeddruk met 4 tot 9 punten. Dat is goed voor je bloeddruk én werkt ontspannend. Minder stress is ook weer gunstig voor je bloeddruk.

Alcohol kan je bloeddruk verhogen, vooral bij meer dan 2 glazen per dag. Bij mannen wellicht al eerder. Drink daarom maximaal 1 glas per dag en drink niet elke dag alcohol. Verlaag hiermee jouw bloeddruk met 2 tot 4 punten omlaag. Drink het liefst helemaal geen alcohol en probeer je te beperken tot de sporadische weekend-glaasjes of festiviteiten.

Roken is schadelijk voor je hart en je bloedvaten. Nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk. Stoppen met roken is het beste dat je kunt doen voor je hart en de bloedvaten.  Maak een plan en beloon jezelf als het gelukt is. Op zich is de beloning op zich al een daling van 2 tot 3 punten in jouw bloeddruk.

 

Goed om te weten

  • Het effect van het aanpassen van je levensstijl op de bloeddruk verschilt per persoon. Het is groter bij mensen met hoge bloeddruk.
  • Aanpassen van je levensstijl is soms niet genoeg om je bloeddruk te verlagen. Dan kan de arts medicijnen voorschrijven. Het omgekeerde is ook waar, als je jouw levensstijl zodanig aangepast hebt dat jouw bloeddruk gedaald is, kan je afbouwen met de voorgeschreven medicatie, met goedkeuring van de arts.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.